Categories
Актуелности

Izveštaj-Међународни дан сестринства

Дом здравља Гроцка
Ул.Српско-грчког пријатељства 17,
11 306 Гроцка
Тел.8501 661, факс 8510-032
Дана:
Број:

Предмет: Извештај о обележавању 12. маја Међународног дана сестринства

Дана, 12. маја 2023. године,  ДЗ Гроцка обележио је  Међународни дан сестринства. Медицинске сестре и здравствени техничари су тога дана у периоду од 10-13 сати, тај дан обележили пригодном манифестацијом у свечаној сали СО Гроцка. Медицинске сестре и здравствени техничари презентовали су  рад својих служби,  делили флајере са различитим упутствима. а  грађанима су били на услузи везано за информације о раду својих служби у оквиру дома здравља, као и о услугама које грађани могу да добију у дому здравља, са акцентом на превентивне услуге. Обављао се индивидуални здравствени васпитни рад.

Поред тога биле су заступљене  и  следеће активности:

-Специјалистичко-консултативна служба-презентовала је рад саветовалишта за дијабетес и заједно са службом лабораторијске дијагностике обављала је   мерење шећера у капиларној крви.

-Патронажна служба и служба гинекологије-демонстрација неге новорођенчета и породиље,  промоција школе родитељства и школе за труднице,значај физичке активности  и мерење крвног притиска.

-Служба опште медицине– презентација  могућности и начина обављања скрининга на карцином дебелог црева и осталих превентивних прегледа одраслих грађана, мерење крвног притиска.

-Служба за здравствену заштиту деце- значај дојења и имунизације, као  и презентовање календара имунизације, спречавање повреда код деце.

Служба физикалне медицине и рехабилитације-демонстрација показних вежби у фази физикалне рехабилитације, код различитих обољења или стања.

–  Служба стоматолошке здравствене заштите- поред здравствено –васпитног рада у циљу одржавања оралне хигијене, грађанима старијим од 65 година, трудницама и породиљама, презентоваће се права на бесплатне стоматолошке услуге.

Активности су биле емитоване и на локалним медијима.

Подршку медицинским сестрама и здравственим техничарима, пружили су  директор дома здравља и наши најближи сарадници лекари који раде  у дому здравља, као и координатор за здравствено-васпитни рад. Такође за једним од штандова били наши партнери из Црвеног крста, који су  промовисали значај добровољног давања крви

Срдачан поздрав,

Главна сестра ДЗ Гроцка

Оливера Живић, струковна медицинска сестра

______________________

Leave a Reply