Categories
Uncategorized Актуелности

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА 2021. ГОДИНЕ

Дом здравља Гроцка подсећа грађане да се у среду 12. маја обележава Међународни дан сестринства, у част рођења Флоренс Најтингел – зачетнице савременог сестринства.

Овогодишња тема дефинисана је под слоганом „Сестринство – глас који води – визија здравстене будућности “.

Медицинска сестра здравствену заштиту пружа свима без обзира на религију, расу, политичка и друга опредељења.Пацијент је увек на првом месту.

Модел развоја сестринства подразумева адекватне ресурсе: образовне, људске, техничке, материјалне, организационе и информационо-комуникацијске ресурсе.

Од медицинских сестара друштво и стручна заједница очекују:

  • стручност
  • хуманост
  • брзо, тачно, правилно реаговање
  • спречавање болести
  • лечење и рехабилитацију
  • заштиту и унапређење здравља
  • смањења морбидитета, компликација и инвалидитета
  • повећање очекиваног трајања живота
  • осигуравање физичког и психичког здравља
  • побољшање квалитета живота
  • сарадњу са заједницом

Овог 12. маја услед новонастале ситуације, суочене са пандемијом корона вирусом, медицинске сестре и други здравствени радници широм света су на првој линији одбране.

Медицинске сестре пружају достојанствен третман сваком оболелом пацијенту, дају стручне савете , одговоре на питања, умирују страхове и забринутост како оболелима тако и њиховим породицама. Храбре се међу собом, покрећу једни друге и пружају подршку.

Нећемо заборавити да су медицинске сестре широм света дале непроцењив допринос ризикујући своје животе, радећи под тешким оклолностима, борећи се за сваки људски живот.

Током борбе са пандемијом COVID 19 здравствени системи и здравствена заштита глобално су се нашли пред великим изазовом. У фокусу система су здравствени радници који раде под огромним притиском дајући свој максимум.

Поред тога велики број медицинских сестара и здравствених техничара, ради на масовној имунизацији становништва против вирусне инфекције изазване COVID 19.

12. МАЈА 2021. ГОДИНЕ, КАДА СЕ ОБЕЛЕЖАВА МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА, У ЦЕНТРУ ГРОЦКЕ, КОД „ГРОЧАНКЕ“, У ПЕРИОДУ ОД 8:30
ДО 15 САТИ, МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ-ТЕХНИЧАРИ ДОМА ЗДРАВЉА ГРОЦКА, ПОРЕД ЛЕКАРА И ОСТАЛИХ ЗАПОСЛЕНИХ, УЗ ПОДРШКУ ЛОКАЛНЕ
САМОУПРАВЕ, ОБАВЉАЋЕ ИМУНИЗАЦИЈУ ГРАЂАНА У АУТОБУСУ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ.

ПОЗИВАМО СВЕ ГРАЂАНЕ КОЈИ ДО САДА НИСУ ВАКЦИНИСАНИ ДА ДОЂУ И ВАКЦИНИШУ СЕ, КАКО БИ ЗАШТИТИЛИ СЕБЕ И ДРУГЕ.

Медицинске сестре су добро обучене и едуковане за пружање квалитетне неге , очување и унапређење здравља као и психосоцијалну подршку пацијентима. Оне представљају главну спону између лекара и пацијената. Раде тежак и одговоран посао са љубаву и ентузијазмом.

Медицинске сестре/техничари од друштва очекују да их уважи као здравствене професионалце, као људе који су део система, да их адекватно материјално вреднује, да не трпе физичке нападе на радном месту и убиства.

Честитамо 12. мај свим медицинским сестрама и техничарима!!!

Leave a Reply